2021-09-15 08:17:17• hírek • Bede Emőke

A járvány negyedik hullámában már nem fognak Covid-kórházakat kijelölni

Andrei Baciu, az egészségügyi minisztérium államtitkára az Országos Vészhelyzeti Bizottság keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámában már nem fognak kijelölni olyan kórházakat, melyeket specifikusan a Covid-19-cel kezelt betegek számára tartanak fenn.

Az államtitkár elmondta, hogy a korábbi rendszer a krónikus betegek számára sokkal több hátrányt jelentett, mint amennyi előnnyel járt összességében. A változtatásról már a nyár elején határoztak, és már minden megyében körvonalazták az erre vonatkozó terveket is. Hozzátette, elemzés készült az intenzív osztályokon rendelkezésre álló ágyakról, és ezeket a járvány helyi szintű alakulásának függvényében fogják a Covid-19-cel kezelt páciensek számára átengedni.


A keddi összesítés szerint Romániában drasztikusan megugrott a 24 óra leforgása alatt igazolt fertőzések száma, hiszen egyetlen nap alatt több mint 3900 új esetet regisztráltak az országban. Ugyanezen idő alatt 96 elhalálozást hoztak összefüggésbe a koronavírus okozta megbetegedéssel, az intenzív osztályokon pedig további 675 páciens küzd jelenleg is az életéért.


Mi a helyzet Szatmár megyében?

Ahogyan arról kedden beszámoltunk, Altfatter Tamás prefektus, Radu Bud alprefektus, Pataki Csaba megyei tanácselnök, dr. Mihai Macrina, a közegészségügyi igazgatóság vezetője, illetve a Szatmár megyei kórházak menedzserei és orvosi igazgatói már hétfőn egyeztettek a kifejezetten a koronavírusos páciensek számára fenntartott kórházi ágyak számának növelési lehetőségeiről, illetve a szükséges orvosi és kisegítő személyzet biztosításáról. A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak számát a megbetegedéses esetek megszaporodásával párhuzamosan fogják növelni – tehát oly módon, ahogy arra Andrei Baciu államtitkár is utalt.


Szatmár megyéből kedden 64 új esetet jelentettek, melyekkel 14.476-ra nőtt a betegség felbukkanása óta azonosított fertőzöttek száma. A data.gov.ro oldalon elérhető adatok szerint az említett napon a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 65, a pneumoftiziológiai kórházban 34, a Nagykárolyi Városi Kórházban 53, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban pedig nem kevesebb mint 93 koronavírussal fertőződött pácienst kezelnek, és a betegek száma napról napra lassú, de konstans emelkedést mutat. Szerencsére intenzív terápiás kezelésre a 245 páciens közül „csak” 26-an szorulnak: 10 főt Nagykárolyban, és 16-ot a sürgősségi kórházban ápolnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: